Sekrety korali morskich i ich znaczenie dla ekosystemów.
Faworyzuje się stosowanie kieliszków szklanych oraz przezroczystych, żeby zdołać docenić kolor i odcienie wina (niebywale używa się kieliszków barwionych, by degustować białe wino w Alzacji oraz Nadrenii). Kieliszki te, mają lekkie zagięcie (nie tak dostrzegalne jak w kieliszkach do koniaku) i górnolotną część dość szeroką. Pozwala to na jak bardzo dobre zachowanie aromatu, obszerny kieliszek zezwala na poprawniejsze spostrzeganie odcieni wina. Najczęściej podaje się dwie trzecie kieliszka i następnie wino pije się powoli, aby zdołać wychwycić rozmaite aromaty. Ważnym wyjątkiem w kształcie kieliszków do wina są kieliszki do win musujących, takich jak szampan – sprawdź więcej na wina. Takie wina pijemy w kieliszkach wydłużonych i wąskich. Dlatego niezwykle istotne jest mieć w domu należyte zestawy kieliszków i dobierać je w ten sposób, by wolno było przekształcić pospolite spożywanie wina w niezapomniane doświadczenie. Pamiętając o tym, nasi goście będą zadowoleni, a my będziemy doskonałymi gospodarzami. Trzeba zapamiętać jedną prostą regułę, kieliszki o czubku wielgachnym do win czerwonych oraz długie i wąskie kieliszki do win musujących.
1. Otwórz link
2. Zobacz więcej
3. Sprawdź to
4. Zobacz szczegóły
Rola bakterii w ludzkim ciele: Poza chorobami.